Változások az elsődleges forgalmazói körben

Az elmúlt három hónapban három brókercég helyét is az anyabank vette át a magyar állampapírok elsődleges forgalmazói között. Az elsődleges forgalmazók száma ezáltal nem változott, csak az összetétele módosult, a bankok egyértelműen többségbe kerültek. 2002. július 1-től a forgalmazói kört 9 hitelintézet és 4 befektetési vállalkozás alkotja.

Az elmúlt három hónapban három brókercég helyét is az anyabank vette át a magyar állampapírok elsődleges forgalmazói között. Az elsődleges forgalmazók száma ezáltal nem változott, csak az összetétele módosult, a bankok egyértelműen többségbe kerültek. 2002. július 1-től a forgalmazói kört 9 hitelintézet és 4 befektetési vállalkozás alkotja.

2002. március 4-étől a CIB Értékpapír Rt. helyét a CIB Közép-Európai Bank Rt., 2002. április 2-tól a Takarékbróker Értékpapír-forgalmazó és Tanácsadó Rt. helyét a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt. vette át az elsődleges forgalmazói körben. Mindkét esetben a bankok jogutód belépőként pályáztak a forgalmazói tagságra. Ez azt jelenti, hogy az új belépő az eddigi forgalmazóval azonos tulajdonosi körbe tartozott, és vállalta, hogy változatlan feltételekkel átveszi a kilépő társaság összes jogát és kötelezettségét. A legfrissebb változás 2002. július 1-én történt, amikor az ING Bank (Magyarország) Rt.megörökölte a bankba beleolvadt az ING Baring (Magyarország) Rt. elsődleges forgalmazói státuszát.

A CIB Bank Rt. és a Takarékbank Rt. a belépésükkel egyidejűleg átvették brókercégeiktől a lakossági állampapírok (jelenleg Kamatozó Kincstárjegy) forgalomba hozatalának és forgalmazásának feladatát. A két új belépő állampapír forgalmazási hálózata – ami zömében megegyezik az eddigi értékesítési helyekkel – a Forgalmazási helyek oldalon olvasható.

A változások után a magyar állampapírok elsődleges forgalmazói körében jelenleg az alábbi társaságok találhatók:

Hitelintézetek * Befektetési vállalkozások

- CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Rt.
- AEGON Magyarország Értékpapír Rt.

- Citibank Rt. - CAIB Értékpapír Rt.

- Deutsche Bank Rt. - ERSTE Bank Befektetési Magyarország Rt

- ING Bank (Magyarország) Rt. - Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt.

- Kereskedelmi és Hitelbank Rt.

- Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.

- Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt.

- Postabank és Takarékpénztár Rt.

- Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt.

* vastag-dőlt betűvel kiemelve a lakossági állampapírok értékesítésében is közreműködő elsődleges forgalmazók

2002. július 1.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!