Sajtóközlemény - további kínálatcsökkentő intézkedések az állampapírpiacon

Az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklése, illetve megszüntetése érdekében az ÁKK Zrt. további kínálatcsökkentő intézkedéseket határozott el az év hátralévő időszakára.

Az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklése, illetve megszüntetése érdekében az ÁKK Zrt. további kínálatcsökkentő intézkedéseket határozott el az év hátralévő időszakára.

Sajtóközlemény

Az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklése, illetve megszüntetése érdekében az ÁKK Zrt. további kínálatcsökkentő intézkedéseket határozott el az év hátralévő időszakára. Ennek megfelelően az ÁKK Zrt. a 2008-as kibocsátási naptárból törli az összes hátralévő államkötvény aukciót. További intézkedésként pedig a Diszkont kincstárjegyek meghirdetésre kerülő mennyiségeit is az aktuális pénzpiaci viszonyokhoz igazítva határozza meg. Az ÁKK Zrt. ezen intézkedésekkel enyhíteni kívánja a másodpiacon jelentkező kínálati nyomás hatását annak érdekében, hogy a másodpiacon az árjegyzés hatékonysága tovább javuljon, és a forgalom ismét a megszokott keretek között alakuljon. Ez a lépés szorosan illeszkedik abba a döntés-sorozatba, amelynek keretében az ÁKK Zrt., a Magyar Nemzeti Bank és az elsődleges forgalmazók együttes erőfeszítéssel megkísérlik helyreállítani a magyar állampapírpiac normális működését, támogatva ezzel a magyar pénz-, és tőkepiacok konszolidációját.


Budapest, 2008. október 29.


ÁKK Zrt.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!