Sajtóközlemény - Elsődleges Forgalmazói ülés

Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezetői hétfőn délután megbeszélést folytattak az elsődleges forgalmazók képviselőivel.

Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezetői hétfőn délután megbeszélést folytattak az elsődleges forgalmazók képviselőivel.

A megbeszélést követően az ÁKK Zrt. több intézkedést hozott - átmenetileg módosítva ezáltal az állampapír piac kínálati szerkezetét - így reagálva az állampapír piacon az elmúlt két napban bekövetkezett folyamatokra.

Ennek keretében a következő negyedévben az ÁKK Zrt. mintegy 25-30%-kal csökkenti az aukción értékesítésre kerülő kötvénymennyiségeket a korábban meghirdetett kibocsátási tervhez képest. Ezzel párhuzamosan hasonló mértékben megnöveli a rövid futamidejű diszkont kincstárjegy aukciókon eladásra szánt összegeket.

Összességében a finanszírozási terv egyéb elemeit az ÁKK Zrt. nem kívánja változtatni, azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy a finanszírozási tervben 2008. II. negyedév végére tervezett nemzetközi devizakötvény kibocsátás időpontját előrehozza. A forintpiaci kínálatot a közeljövőben az is mérsékli, hogy a nemzetközi fejlesztési intézetektől jelentős mértékű hitel lehívására kerül sor.

ÁKK Zrt.


Budapest, 2008. március 3.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!