Mandátum kiadása USD kötvénykibocsátás megszervezésére

Jelen közlemény nem továbbítható amerikai elektronikus médiumok részére, illetve nem terjeszthető az USA-ban!

Sajtóközlemény

Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank Securities és JP Morgan Securities pénzintézeteknek egy amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás Magyarország részére történő megszervezésére.

A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor.


Budapest, 2014. március 18.

Kapcsolódó anyagok:


Sajtóközlemény

2014. március 18-án került sor Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátására. Az 1 milliárd USD összegű, 5 éves futamidejű 4 %-os fix kamatot fizető sorozat hozama 2,60 százalékkal, a 2 milliárd USD összegű, 10 éves futamidejű évi 5,375 %-os fix kamatot fizető sorozat hozama 2,875 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvények hozamát.

A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank Securities és a JP Morgan Securities pénzintézetek voltak.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: USD 1 milliárd

Lejárat: 2019. március 25.

Kupon: 4% p.a.Kibocsátási ár: 99,356%

Hozamfelár: A 2019. február 28-án lejáró amerikai kormánykötvény (UST) + 260 bázispont (250 bázispont a dollár midswap felett)

Összeg: USD 2 milliárd

Lejárat: 2024. március 25.

Kupon: 5,375% p.a.Kibocsátási ár: 98,663%

Hozamfelár: 2024. február 15-én lejáró amerikai kormánykötvény (UST) + 287,5 bázispont (276 bázispont a dollár midswap felett)

A kötvények iránt kiemelkedő volt a befektetői érdeklődés. A jelentős (közel ötszörös) túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (UST + 287,5 bp, illetve UST + 312,5 bp) jelentősen szűkebben sikerült árazni.

A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Budapest, 2014. március 18.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!