500 millió GBP összegű nemzetközi kötvénykibocsátás

A 2006. évi finanszírozási tervvel összhangban március 24-én került sor a Magyar Köztársaság idei harmadik nemzetközi kötvénykibocsátására.

A 2006. évi finanszírozási tervvel összhangban március 24-én került sor a Magyar Köztársaság idei harmadik nemzetközi kötvénykibocsátására.

Az 500 millió angol font összegű, 10 éves futamidejű évi 5%-os fix kamatot fizető papír hozama 0,7 százalékkal haladja meg az ezen a lejáraton referenciának számító angol államkötvény hozamát. A kötvény főszervezői a Barclays Capital, a Deutsche Bank és a Lehman Brothers pénzintézetek voltak.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: GBP 500 millió
Futamidő: 10 év
Lejárat: 2016. március 30.
Kupon: 5 % p.a.
Kibocsátási ár: 99,04 %
Hozamfelár: UKT 4,75 % 2015 + 0,7%

A kibocsátás révén új befektetőket sikerült elérni, ezzel tovább szélesítve a magyar szuverén adósság befektetői körét. Jelen tranzakció volt a Magyar Köztársaság harmadik fontban denominált kötvénye. Ezzel a kibocsátással az ÁKK teljesítette a 2006-ra előirányzott külföldi forrásbevonási tervet.

A befolyó összeget az ÁKK általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Budapest, 2006. március 24.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!