500 millió angol font összegű devizakötvény-kibocsátás

A Magyar Köztársaság 2004. április 26-án angol font kötvényt bocsátott ki. Az 500 millió font összegű 10 éves futamidejű évi 5,5%-os fix kamatot fizető papír hozama 0,53 százalékkal haladja meg a hasonló futamidejű angol kormánykötvény hozamát.

A Magyar Köztársaság 2004. április 26-án angol font kötvényt bocsátott ki. Az 500 millió font összegű 10 éves futamidejű évi 5,5%-os fix kamatot fizető papír hozama 0,53 százalékkal haladja meg a hasonló futamidejű angol kormánykötvény hozamát.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: GBP 500 millió
Futamidő: 10 év
Lejárat: 2014. május 6.
Kupon: 5,5% p.a.
Kibocsátási ár: 99,309%
Hozamfelár: 2014. szeptemberi UKT + 53 bázispont (20 bázispont az euró midswap felett)

A kötvény főszervezői a HSBC Bank és a Lehman Brothers pénzintézetek voltak. A Magyar Állam először bocsátott ki angol font kötvényt, mely egy újabb lépés volt az európai befektetői bázis szélesítése irányába, mivel a kötvény kétharmad részét brit befektetők jegyezték le. A több mint kétszeres túljegyzés következtében a kötvényt sikerült a befektetőknek megajánlott ársáv szűkebb oldalán árazni.

A befolyó összeget az ÁKK a 2004-ben lejáró adósság refinanszírozására használja.

Budapest, 2004. április 26.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!