50 milliárd japán jen összegű devizakötvény kibocsátás

A Magyar Köztársaság 2004. június 9-én bocsátotta ki első japán jen kötvényét. Az 50 milliárd jen összegű 5 éves futamidejű papír évi 1,09 %-os fix kamatot fizet, ez a kibocsátáskor a jen Libor felett 0,16 %-os felárat jelent.

A Magyar Köztársaság 2004. június 9-én bocsátotta ki első japán jen kötvényét. Az 50 milliárd jen összegű 5 éves futamidejű papír évi 1,09 %-os fix kamatot fizet, ez a kibocsátáskor a jen Libor felett 0,16 %-os felárat jelent.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: JPY 50 milliárd
Futamidő: 5 év
Lejárat: 2009. június 18.
Kupon: 1,09 % p.a.
Kibocsátási ár: 100 %
Hozamfelár: JPY Libor + 16 bázispont

A kötvény főszervezői a Daiwa Securities SMBC és a Nomura Securities japán pénzintézetek voltak. A Köztársaság japán benchmark kötvénye sikeres visszatérést jelent a japán piacra, amelyen 1999-ig a Magyar Nemzeti Bank az egyik legnagyobb kibocsátóként 28 Samurai és 2 eurójen kötvénnyel jelent meg. A tranzakció újabb lépés volt a befektetői bázis szélesítése irányába, mivel a kibocsátás teljes mennyiségét japán befektetők jegyezték le.

A befolyó összeget az ÁKK a 2004-ben lejáró adósság refinanszírozására használja.

Budapest, 2004. június 9.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!