1 milliárd euró összegű devizakötvény-kibocsátás

2011. május 4-én került sor a Magyar Köztársaság soron következő nemzetközi kötvénykibocsátására. Az 1 milliárd euró összegű, 2019 januárjában lejáró évi 6%-os fix kamatot fizető papír hozama 2,7 százalékkal haladja meg a referenciának számító euró midswap szintjét. A kötvény főszervezői a Deutsche Bank, az ING és a UniCredit pénzintézetek voltak.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: EUR 1 milliárd
Lejárat: 2019. január 11.
Kupon: 6% p.a.
Kibocsátási ár: 99,356%
Hozamfelár: 2,7% a mid-swap felett

Az új benchmark kötvény iránt kiemelkedő volt a befektetői érdeklődés (250 befektető jelezte vételi szándékát). A közel ötszörös túljegyzésnek köszönhetően a kötvényt az eredetileg meghirdetettnél alacsonyabb felárral sikerült árazni.

Ezzel az ügylettel az ÁKK Zrt. teljesítette a 2011-re tervezett devizafinanszírozási tervét. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra fogja felhasználni.

Budapest, 2011. május 4.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!