1 milliárd euró összegű devizakötvény-kibocsátás

A Magyar Köztársaság 2004. október 25-én euró kötvényt bocsátott ki. Az 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, évi 3,625%-os fix kamatot fizető papír hozama 0,273 százalékkal haladja meg a hasonló futamidejű német kormánykötvény hozamát.

A Magyar Köztársaság 2004. október 25-én euró kötvényt bocsátott ki. Az 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, évi 3,625%-os fix kamatot fizető papír hozama 0,273 százalékkal haladja meg a hasonló futamidejű német kormánykötvény hozamát.

A kibocsátás főbb adatai:

Összeg: EUR 1 milliárd
Futamidő: 7 év
Lejárat: 2011. október 28.
Kupon: 3,625% p.a.
Kibocsátási ár: 99,454%
Hozamfelár: 2011. júliusi Bund + 27,3 bázispont (12 bázispont az euró midswap felett)

A kötvény főszervezői a Dresdner Kleinwort Wasserstein és a JP Morgan pénzintézetek voltak. Az új benchmark kötvény egy újabb lépés volt az európai befektetői bázis szélesítése irányába, mivel sikerült számos új befektetőt bevonni a tranzakcióba. A Magyar Állam 2004-ben másodszor bocsátott ki euró kötvényt, melynek kuponja és a midswap feletti felára az eddigi legalacsonyabb az euróban kibocsátott kötvények közül.

A befolyó összeget az ÁKK a 2004-ben lejáró adósság refinanszírozására használja.

Budapest, 2004. október 25.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!