Új P€MÁK sorozat indul a Kincstárban

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hamarosan új sorozatot indít a Prémium Euró Magyar Államkötvényből, annak forgalmazását kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaira szűkíti.

A 2016/Y jelű Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) értékesítését az ÁKK 2014. január 10. napján lezárta, mivel az értékesítésre felajánlott mennyiség elfogyott. A forgalmazás lezárása óta eltelt időszakban a Kibocsátó áttekintette az értékesítés tapasztalatait, megvizsgálta annak gazdaságpolitikai ezen belül is kiemelten a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait, és mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a P€MÁK forgalomba hozatala a korábban kitűzött célt elérte. A belföldön forgalmazott euró államkötvényből 2012 novembere óta három sorozatot bocsátott ki az adósságkezelő. A három sorozat együttes állománya 2013 év végén 1,35 milliárd eurót tett ki, melyből a háztartások részaránya 24,36 %, a belföldi intézményi befektetőké 70,82 %, a külföldieké pedig 4,82 % volt.

A sikerre és a pénzügyi-gazdaságpolitikai hatásokra tekintettel a Kibocsátó úgy döntött, hogy a továbbiakban jelentősen szűkíteni kívánja az újabb P€MÁK sorozatok forgalmazó helyeinek körét. Ennek megfelelően a rövid időn belül meghirdetésre kerülő új P€MÁK sorozat értékesítését kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaira szűkíti le.

ÁKK Zrt.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!