Magyarország a Panda kötvény kibocsátásával élen jár a kínai kötvénypiacon

Magyarország a Panda kötvény kibocsátásával élen jár a kínai kötvénypiacon
 


Kétszeres túljegyzés mellett egymilliárd jüan értékben hároméves futamidejű 4,85% százalékos kamatozású Panda kötvényt értékesített a Magyar Állam a kínai piacon. Hazánk az első külföldi kibocsátó, amelynek mindkettő, a belső (Panda) és a külső (hong-kongi) piacon kibocsátott jüankötvénye is van. 

2017. július 26-án délelőtt zárult le Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátása Pekingben. A fő szervezők a Bank of China Limited és a HSBC Bank (China) pénzintézetek voltak. A Panda piacon értékesített hároméves, 1 milliárd jüan összegű államkötvény árazásakor 4,85% százalékos hozam alakult ki. 

A magyar pandakötvény volt az első, amely a „Bond Connect” (kötvénypiaci összekapcsolás) révén a kínaiak mellett egyéb ázsiai befektetők számára is elérhetővé vált. 

Idén a magyar kötvényprogram az első olyan tranzakció, ami a 2013-ban elindított „Egy övezet - egy út kezdeményezés” (One Belt, One Road Initiative) keretein belül valósult meg. 

A kötvénykibocsátás egy újabb mérföldkő a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlődésében és hozzájárul az adósságkezelés több lábon állásához. A jüan összeg euróra váltása után alakult ki a Magyar Állam által fizetendő kamatszint, amely a valaha volt legolcsóbb devizakötvény kibocsátását jelenti. Ez jól mutatja, hogy helyes döntés volt a kínai piac felé való nyitás és már a második kibocsátásnál megmutatkozik hazánk kedvező megítélése Kínában. 

A kibocsátás főbb adatai:
Összeg: RMB 1 milliárd
Lejárat: 2020. július 27.
Kupon: 4,85% p.a.
Kibocsátási ár: 100%
Túljegyzés: kétszeres
 

Budapest, 2017. július 26.

Tartalom

Saját lista

  MÁK és DKJ kalkulátor
  Dátum: a számítás értéknapja, továbbá az értékpapír mezőben csak olyan értékpapírok jelennek meg, amelyek kibocsátási dátuma nagyobb, de a lejárata kisebb, mint az értéknap (a dátum nem lehet 2003.01.01-előtti érték)
  Típus: ha diszkont kincstárjegy, akkor az értékpapír mezőben csak a DKJ-típusú papírok, ha kötvény, akkor csak kötvények jelennek meg
  Konvenció: számítási metódus: ISMA vagy a kormányrendeletben rögzített EHM
  Értékpapír: a kiválasztott értékpapírra történik számítás
  Hozam %: a lejáratig számított hozam
  Nettó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír nettó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = bruttó árfolyam% - Felh. Kamat%
  Felh. Kamat %: a kiválasztott értékpapírnak adott értéknapra vonatkozó felhalmozott kamata%
  Bruttó Árfolyam %: a kiválasztott értékpapír bruttó jelenértéke, ha nem ez a beviteli mező, akkor = Nettó árfolyam% + Felh. Kamat%
  Névérték: tetszőleges egész szám, ebből származik a Nettó ár, Felh. Kamat, valamint a Bruttó Ár
  Nettó Ár: Nettó Árfolyam% * névérték
  Felh. Kamat: Felh. Kamat% * névérték
  Bruttó Árfolyam: Bruttó Árfolyam% * névérték

  Csak a forintban kibocsátott fix kamatozású államkötvényekre, valamint diszkont kincstárjegyekre lehet árfolyam/ hozam számítást végezni!