AKK Zrt.
2015.01.27, kedd
Keresés:
MAX index
Az 1995. év második felévétől megkezdődött a hosszabb lejáratú, fix kamatozású állampapírok térnyerése az addig domináns szerepet játszó rövid lejáratú, illetve változó kamatozású értékpapírokkal szemben. A lejárati szerkezetben bekövetkezett változások egyre inkább szükségessé teszik egy olyan állampapírpiaci benchmark bevezetését, amely jobban tükrözi az aktuális piaci struktúrát a jelen pillanatban létező eszközöknél.

A MAX Index letöltése pdf formátumban

RMAX index
A MAX index 1997. decemberi sikeres bevezetése az index készítőit arra ösztönözte, hogy az államkötvényindex mellett a piaci résztvevők rendelkezésére bocsássanak egy ezt kiegészítő indexet. Bár az 1995. év második félévétől megkezdődött a hosszabb lejáratú, fix kamatozású állampapírok térnyerése az addig domináns szerepet játszó rövid lejáratú, illetve változó kamatozású értékpapírokkal szemben, a lejárati szerkezetben még mindig jelentős az egy évnél rövidebb hátralévő futamidővel rendelkező papírok részesedése.

Az RMAX index letöltése pdf formátumban

MAX composite index 
AZ MAX Composite Index szorosan illeszkedik a MAX indexhez, mivel az utóbbiból kikerülő államkötvények automatikusan átkerülnek az RMAX indexbe, melyet diszkont kincstárjegyekkel együtt alkotnak. A két index piaci súlyok alapján kialakított kompozíciója pedig a MAX Composite index, mely tehát így tartalmazza az elsõdleges forgalmazói rendszerben szereplõ államkötvényeket és diszkont kincstárjegyeket.

A MAX Composite Index letöltése pdf formátumban

ZMAX Index
A MAX indexcsalád sikeres bevezetése és a befektetői igények az Államadósság Kezelő Központot arra ösztönözte, hogy a meglévő MAX indexcsalád mellett a piaci résztvevők rendelkezésére bocsássanak egy azt kiegészítő indexet. Ennek oka, hogy a elsődleges forgalmazói árfolyamjegyzésbe bevont papírok köre nem fedi le teljesen a másodpiaci forgalomban lévő értékpapírok körét. Ezért szükségessé vált a 3 hónapnál (91 napnál) rövidebb hátralévő futamidejű értékpapírok teljesítményének a mérése.

A ZMAX Index letöltése pdf formátumban

BMX indexek
A MAX indexhez jól illeszkedő BMX2Y, BMX3Y, BMX5Y és BMX10Y referencia államkötvény indexek a MAX index portfóliójának magjaként értelmezhető, kiemelt futamidőkhöz (2, 3, 5 és 10 év) tartozó, ún. referencia (benchmark) államkötvények teljesítményét hivatottak mérni. A BMX2Y, BMX3Y, BMX5Y és BMX10Y indexek révén a kevésbé diverzifikált, csak egy-egy jellemző futamidejű állampapírból álló portfóliót birtokló befektetők is referenciaként jól használható mutatókhoz juthatnak.

A BMX Indexek letöltése pdf formátumban
Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság  1027 Budapest, Csalogány u. 9-11.