AKK Zrt.
2015.05.28, csütörtök
Keresés:
Lakossági Állampapir Kalkulátor
Értékpapír típusa
Értékpapír neve
Értékpapír tipusa
Vásárlás napja
Mennyiség
(Huf)
Tárgynap
 
A kalkulátorról
 
A lakossági állampapír kalkulátor a magyar állam által kibocsátott, úgynevezett lakossági állampapírokon, nevezetesen a Kamatozó Kincstárjegyeken és a Kincstári Takarékjegyeken, a meghatározott befektetési időszak alatt elért hozamot számítja ki.
 
A Kincstári Takarékjegy esetében ki kell választani, hogy egy (KTJ I) vagy kettő (KTJ II) éves futamidejű-e a szóban forgó sorozat. A Vásárlás napját és a Mennyiséget névértéken pontosan beállítva kiszámításra kerül, hogy a Tárgynapként beállított időpontban a lépcsős kamatozásnak megfelelően, mennyi időarányos kamatra (Időarányos éves bruttó kamat) jogosult a befektető (százalékosan, két tizedes jegyre kerekítve) és ez forintban számolva mekkora összeget (Tárgynapig felhalmozott bruttó kamat) jelent. Leegyszerűsítve tehát az eredmény azt mutatja, hogy a Tárgynapon történő eladás esetén a befektető az eredeti befektetési összeghez képest mekkora összeget kapna kézhez. A számítás mellett megjelenő grafikon pedig azt mutatja, hogy a Vásárlás napjától számítva, az idő előre haladtával, hogyan változik a százalékosan számított, időarányos kamat mértéke, megjelölve, hogy a számításban beállított Tárgynapon hol tart éppen a befektetés.
 
A Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy esetében elsőként a befektetés során megvásárolt Kamatozó Kincstárjegy vagy Féléves Kincstárjegy sorozatszámát, majd a Vásárlás napját, a Tárgynapot és a megvásárolt Mennyiséget kell beállítani. A vásárlási árfolyamot a kalkulátor automatikusan 100%-nak veszi, azt feltételezve, hogy a vásárlás a jegyzési időszakban történt, amikor a jegyzési árfolyam mindig 100%. A kalkulátor a számítás során kiszámítja, hogy a Magyar Államkincstár fiókjaiban az adott Kamatozó Kincstárjegy vagy Féléves Kincstárjegy sorozatra aktuálisan jegyzett vételi nettó árfolyam és az időarányosan felhalmozott kamat alapján, forintban számítva mekkora összeget (Összérték) kapna a befektető, és hogy ez a vásárlás napjától számítva mekkora, százalékosan kifejezett, hozamnak (Befektetésen tárgynapig elért hozam) felel meg. A Magyar Államkincstár hálózatában aktuálisan jegyzett Kamatozó Kincstárjegyek és Féléves Kincstárjegyek vételi árfolyama a következő linken érhető el: Kamatozó Kincstárjegy és Féléves Kincstárjegy aktuális vételi árfolyamok 
 
Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság  1027 Budapest, Csalogány u. 9-11.